Monday, January 19, 2009

i know all the things attitude

entri ini berkisar tentang sesuatu yg prnah berlaku beberapa waktu haritu (..owhh tunggang terbaliknya )

suatu mlm@pagi yg pekat,status YM saya berbunyi "hello bulan bintang,awat hgpa kelam?..hangpa pon lapaq?

ye,sy sedang lapar ketika itu tambahan baru sahaja selesai merogol 3D MAX dan V ray. Kemudiannya,ada seorg hamba Allah mem buzz saya..>>>> Buzz


i know all the things : bulan bintang kelam bukan pasal lapar

saya : :D

i know all the things : tp sbb palestin dok kena serang

saya : :(

i know all the things : ape daa

i know all the things : pk le cikit

secara otomatiknya,muncul sedikit api kemarahan dari hati. Ye..saya tahu saudara seIslam kita sedang bermati-matian di sana menentang zionis nirrojim. Namun 2 rangkap diolog yg terakhir di atas bagaikan cube berkata "stupikk,buduh punyer budak xreti pikir"

ye...sekarang dicelah2 sume akhbar hari2 bercerita mengenai Palestin,Blog,web etc.Masing2 memberi tumpuan yg pebuh ke atas isu itu.Boikot ke hape ke..sumenya dapat kita perhatikan hari2.Saya juga seorg umat Islam yg setakat ini masih dikurniakan kalimah "tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah" .Setiap pagi akan mmbuka berita harian online utk ikuti hal2 ehwal semasa Palestin.

Soalnya sekarang,kenapa perlu menyemai attitude "i know all the things" sehinggakan status YM pon diragui dan dipertikai?....
Entri ini bukan sekadar disbbkan hal2 YM saya ..bahkan sajak bebrapa hari yang lalu saya selalu mengikuti beberapa diskusi maya yg membncangkan hal ini,well attitude itu berlaku secara global,masih ada yg cuba buat2 ambil tahu dan dlam amsa yg sama memperlekehkan org lain..tak percaya?...selak2 la blogers yg len utk menilainya.Maaf,saya tak rajin nak type script link...anda kan "i know all the things" juga?...kalo tidak maafkan saya,kalo ya...lu tggu hapa lagi?..kata bagos...

well..ini ada satu fenomena rapat umum yg berlaku berdekatan dgn masjid mengenai isu Palestin.Ramai!!..crowded!!...ramai2 jerit2 "hancur israel!!".."zionis jahanam" dan mcm2 lagik.Sepanduk besar diangkat..ribuan tandatangan dicoretkan,kutipan derma....Kami dott doott doott menyokong Palestin.Ye..sebagai umat Islam saya amat kagum dgn semangat umat Islam yang berada disitu memaparkan semangat yg jitu,Alhamdulillah masih ramai yg prihatin.Sebaik sahaja selesai rapat umum,azan berkumandang memanggil jemaah menunaikan sembahyang jumaat.Khatib juga bersemngat memberi khutbah mengenai isu palestin >>> terbit unsur insaf di hati saya.Namun,setelah selesai menunaikan solat Jumaat,Imam memberikan pengumuman untuk melakukan solat hajat beramai2..and guess what....mereka2 yg menghadiri rapat umum itu kebanyakkannya blahh..WTF????...td jerit2 sokong palestin,skang solat hajat korg blah??..owhhh..sgt cool abg2 itu

Setakat ini,saya sendiri tak mampu mengikat bom jangka mahupun mengangkat M16 ke palestin utk mmbantu saudara Islam saya di Palestin.Namun apa yg mampu dilakukan setakat ini adalah berdoa,solat hajat,menderma danmemboikot barangan Yahudi.Semoga kita semua diberkati.....selmatkan lah Palestin mengikut cara yang kita mampu.

Kesimpulannya ( mcm buat essay BM kelas Cikgu Rose )..jgn kita memperlekehkan usaha org mahupun menyemai attitude "i know all the things" kerana kita bukanlah perfect.Bantulah saudara Islam kita dgn cara yg paling kita mampu.Berdoa agar beban mereka berkurangan serta Allah memusnahkan zionis nirrojim itu


*semoga mereka ditempatkan bersama org2 beriman




1 comment:

  1. lorr..ade gak yg cam gitu?...ahaha

    ReplyDelete

kata-kata penghadam saraf otak